Diabet, Nutriție & Boli Metabolice
GYN MED
Alimentația sănătoasă presupune un aport echilibrat, caloric și variat, de alimente care să ne asigure atât energia de care avem nevoie, dar și substanțele nutritive necesare.
Optimizarea stilului de viață include nu numai o alimentație sănătoasă, dar și un aport lichidian adecvat, consumul moderat de sare, activitate fizică zilnică, renunțarea la fumat, respectarea orelor de somn.

Dr. Denissa Turneanu
Medic Specialist Diabet Zaharat, Nutritie si Boli Metabolice
GYN MED îți pune la dispoziție urmatoarele servicii medicale:
Consultație Diabet
200 lei
Diabet Zaharat tip 1, Diabet Zaharat tip 2 si Diabet Zaharat Gestational
Consultație Nutriție în Sarcină
200 lei
Nutritia optima la femeia gravida in trim. I, II si III de sarcina si in perioada de alaptare.
Consultație Nutriție cu recomandare dietă
250 lei
Consultație nutritie in suprapondere/obezitate cu recomandare dieta hipocalorica individualizata.
Control
200 lei
Asocierea intre sarcina si DZ poate aparea in doua situatii diferite:
- Sarcina aparuta la o femeie diagnosticata anterior cu DZ tip 1 sau DZ tip 2
- DZ depistat in cursul sarcinii (in saptamanile 24-28) – DZ gestational.
Controlul glicemic optim este esential pentru evitarea complicatiilor fetale (malformatii congenitale, macrosomie fetala – fat mare pentru varsta sarcinii, hipoglicemie neonatala) si maternale (exces de lichid amniotic, risc de a dezvolta ulterior DZ tip 2 la o gravida cu DZ gestational), motiv pentru care gravida va fi atent monitorizata.
La femeile cu DZ care decid sa aiba o sarcina este importanta o evaluare atenta a controlului glicemic, a stilului de viata, duratei si tipului DZ, prezentei sau absentei complicatiilor diabetului sau a patologiilor asociate, controlul greutatii corporale, tratamentul DZ.
Riscul crescut de DZ gestational este determinat o serie de factori: obezitate inainte de sarcina, crestere ponderala importanta in primele 6 luni de sarcina, diagnostic anterior de sindrom de ovar polichistic, istoric familial de DZ tip 2, varsta mamei > 35 ani, etc.
In cursul sarcinii, dar si in perioada de alaptare, este necesar un aport optim si variat de macronutrienti (glucide, lipide, proteine), micronutrienti (vitamine si minerale) si fibre alimentare in cantitati corespunzatoare, necesare mentinerii starii de sanatate a mamei si dezvoltarii normale a fatului.
Adaptarea calorica in sarcina, respectand principiile alimentatiei sanatoase, se va face in raport cu greutatea initiala, evolutia ponderala, varsta sarcinii, activitatea fizica prestata.
Alimentatia sanatoasa presupune un aport echilibrat caloric si variat de alimente care sa ne asigure atat energia de care avem nevoie, dar si substantele nutritive necesare.
Optimizarea stilului de viata include nu numai o alimentatie sanatoasa, dar si un aport lichidian adecvat, consumul moderat de sare, activitate fizica zilnica, renuntarea la fumat, respectarea orelor de somn.
Doctor Denissa Turneanu
– Medic specialist Diabet Zaharat, Nutritie si Boli Metabolice.