Nasterea prin cezariana

Cezariana este o intervenție chirurgicală, prin intermediul căreia copilul sau fătul este scos din uterul mamei. Cel mai adesea, incizia este realizată orizontal, la nivelul uterului și abdomenului, dar există cazuri când poate fi făcută și pe vertical.

Este indicat, ca pe parcursul sarcinii, să te gândești ce metodă preferi, nașterea pe cale naturală sau cezariana. Cea din urmă poate fi programată din timp, dacă totul decurge conform planului. Pe de altă parte, în cazul în care ai ales nașterea pe cale naturală, așteaptă-te ca planurile tale să se schimbe radical, odată cu evoluția sarcinii și a travaliului.

MATERNITATEA GYNMED

Anestezia

Înainte de operație, vei discuta cu medicul anestezist despre istoricul tău medical, cât și despre modul cum a evoluat sarcina. În urma acestei discuții, veți alege, de comun acord, tipul de anestezie care vă va fi administrată. Epidurala (anestezia spinală) este cea mai folosită în cazul acestei operații.

Epidurala este un tip de anestezie locală, ce presupune injectarea anestezicului în regiunea lombară, în zona nervilor spinali. Astfel, partea de jos a corpului tău va fi amorțită, însă vei fi conștientă pe tot parcursul procedurii.

Ce presupune această intervenție?

În condiții ideale, operația de cezariană nu este deloc una complicată. Deși operația în sine durează aproximativ 60 de minute, fătul va fi scos în primele 10 minute și înmânat medicului neonatolog, pentru monitorizarea funcțiilor vitale și adaptarea la mediul extrauterin. Apoi, copilul va fi pus la pieptul mamei, iar procedura va continua cu sutura inciziilor, concentrându-se pe oprirea sângerării, dar și pe a asigura o estetică plăcută.

MATERNITATEA GYNMED

Cazuri în care este efectuată:

Operația de cezariană poate reprezenta alegerea mamei, dar există și cazuri de urgență în care, în ciuda faptului că pacienta își dorește să nască pe cale vaginală, acest lucru nu este posibil. Pentru a fi evitate eventualele complicații și pentru ca atât mama, cât și copilul să fie în siguranță, medicul impune nașterea prin cezariană. Se poate recomanda această intervenție în mai multe cazuri, precum:

  • Travaliul problematic
    Neinstalarea travaliului, în ciuda contracțiilor foarte puternice, este o situație întâlnită frecvent. Astfel, contracțiile lungi și dificile, extenuante atât pentru mamă, cât și pentru făt, vor necesita o naștere prin cezariană.
  • Mama are o problemă de sănătate
    Cezariana poate fi recomandată în cazul în care ai o problemă serioasă de sănătate. Un exemplu elocvent este reprezentat de miopie severă, afecțiuni cardiovasculare sau cerebrale. De asemenea, această procedură este impusă și în cazurile în care gravida a mai suferit o operație de cezariană sau are bazinul strâmt, iar în timpul nașterii vaginale, fătul este predispus la a suferi traumatisme.
  • Probleme de sănătate ale fătului
    În situația în care mama este perfect sănătoasă, însă fătul prezintă anomalii congenitale (Sindromul Down, defecte la nivelul buzei sau nasului), va fi necesară această operație, pentru ca nou-născutul să fie în siguranță. Chiar și în situația în care copilul urmează să se nască prematur, nașterea prin cezariană reprezintă cea mai corectă alegere.

MATERNITATEA GYNMED

Recuperarea

În mod evident, recuperarea după operația de cezariană, se va face într-un ritm mai lent, față de nașterea naturală. Cu toate acestea, nu este cazul să te sperii. Dacă totul va decurge normal, în maxim 4 zile după intervenție, vei putea pleca acasă.

Dacă ai optat pentru rahianestezie, este bine de știut ca aproximativ 4-6 ore după operație, îți vei simți partea de jos a corpului amorțită. În primele ore după operație, vei avea parte de ajutorul unei asistente sau moașe. Procesul de recuperare va fi mai rapid în următoarele zile, însă trebuie să acorzi o atenție deosebită în ceea ce privește alimentația.

Maternitatea Gyn Med

Prin urmare, având în vedere aspectele menționate anterior, alegerea uneia dintre metodele amintite, nu ține neapărat de dorințele pacientei, cât și de siguranța acesteia și a fătului. Maternitatea GynMed ți-a pregătit un pachet special de naștere prin cezariană care cuprinde monitorizarea pacientei de către o echipă profesionistă, formată dintr-un medic obstetrician, medic neonatolog, moașă, precum și consiliere postnatală.

Pentru mai multe detalii, recomandări și sfaturi, te invităm să iei legătura cu personalul Maternității GynMed. Te asigurăm că vei beneficia de cele mai bune servicii, precum și de o echipă profesionistă și dedicată.

Maternitatea Gyn Med

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this